-
O nama

KUD se sastoji od 4 sekcije: limena glazba, folklorna sekcija, tamburaška sekcija i mali vokalni sastav. U ove četiri sekcije KUD okuplja oko 150 članova, uglavnom mlađe dobi.

Sve sekcije djeluju i rade s ciljem zaštite i njegovanja kulturne baštine kako Zagorja, tako i cijele Hrvatske. Svojim radom u sekcijama mladi, uz pomoć voditelja Roberta Homena, Roberta Mihovilića, Tatijane Lenart, Alena Šuškovića, Mihala Križančića, Mirjane Micak te Lucije Skuliber kao i ostalih iskusnih članova KUD-a, razvijaju glazbena i plesna umijeća, okupljaju se, druže, sudjeluju na brojnim smotrama i priredbama po cijeloj Hrvatskoj gdje ujedno razmjenjuju iskustva i s drugim društvima

KUD Lovro Ježek otvoren je za suradnju u smislu razmjene iskustava, druženja i ostalih oblika poticanja očuvanja folklorne kulturne baštine sa svim srodnim društvima unutar Republike Hrvatske, a i šire.

Prije 800 godina prvi puta pojavio se pisani trag o spomenu Marije Bistrice. Pokojni kralj Andrija nije imao nekog pametnog posla 1209. godine pa je piskarao povelju ovom, povelju onom, pa tako i jednu nama. Bistrica se razvijala, kao i svako drugo zagorsko mjesto, ekonomski, gospodarski, kulturno padala i rasla. Doživjela i preživjela svakojake ratove, bune, ugnjetavanja, strahote, ali i nadahnjivala mnoge, pjesnike, slikare, kipare... U 18. stoljeću nakon otkrivenja čudesnog kipa Blažene Djevice, naše mjesto dobiva ime Marija Bistrica, a crkva koja je do tada bila posvećena Sv. Petru i Pavlu, posvećuje se Blaženoj Djevici Mariji…

Mnoge je duše naša Bistrica iznjedrila koje su svojim radom, darom i talentom doprinijele njenom prepoznatljivom imageu u Lijepoj Našoj ali i diljem svijeta. Danas se neću osvrtati na onu duhovnu stranu i onu geo-političku ili gospodarsku. Osvrnut ću se na onu oku, uhu i srcu milu – glazbu i ples.

1889.g. kad je osnovan DVD Marija Bistrica, nezaobilazno je bilo i logično je slijedilo osnivanje vatrogasne glazbe. Osnovana je 5 godina nakon toga, 1894. i u početku je imala žičane instrumente, a 1900. godine nabavljeni su puhački instrumenti zaslugom ondašnjeg bistričkog učitelja Ivana Španovića i dobrovoljnim prilozima mještana Marije Bistrice. U svom 125-godišnjem radu, limena glazba proživljavala je mnoge teške trenutke, a posebno za vrijeme prvog i drugog svjetskog rata. U pojedinim razdobljima, posebno teško je bilo nabavljanje i održavanje instrumenata za što su se uglavnom sakupljali dobrovoljni prilozi. Unatoč svemu, glazba se uspjela održati svih 125 godina zahvaljujući svim svojim članovima koji su iskazivali velik interes za tu vrstu glazbe te svojim voditeljima – kapelnicima: gospodinu Semoniću iz Krapine, kapelnicima iz gradske glazbe iz Varaždina, iz vojne glazbe iz Zagreba, Dragutinu Vdoviću, Valentu Dijaniću, Stjepanu Mahmetu, posebno Branku Jiraseku kojeg je naslijedio dugogodišnji svirač u glazbi Stjepan Šobak, a zadnjih nekoliko godina glazbom dirigira Robert Homen.

Limena glazba doživjela je svakako svoje najveće uspjehe od 1973. pa sve do današnjih dana zahvaljujući svom voditelju - bistričkom učitelju Branku Jiraseku. U tom razdoblju nastupala je na mnogim kulturnim manifestacijama i događanjima u zemlji i inozemstvu, razvila je prijateljsku suradnju s glazbom iz Buzeta, a kroz njezine redove prošle su generacije mladića i djevojaka, od kojih su neki odlaskom iz naše limene glazbe nastavili daljnje glazbeno školovanje. Mnogi od njih danas su kapelnici i vrsni glazbenici. Osnutkom KUD-a ""Lovro Ježek"" glazba ulazi u njegov sastav kao jedna od sekcija i danas okuplja 30-ak članova. Glazba se 2007.,2008. te 2011. kvalificira na županijskoj smotri i sudjeluje na državnoj smotri puhačkih orkestara. Pozicionira se u sam vrh hrvatskih amaterskih puhačkih orkestara, čime se potvrđuje kao jedna konstanta kvalitete, tradicije, rada i truda.

1974. godine, na inicijativu grupe mladih i uz pomoć gospodina Marijana Hudeka osnovana je folklorna družina, koja je ubrzo prerasla u KUD "Lovro Ježek" nazvan po prvom bistričkom učitelju. U vrijeme osnutka KUD "Lovro Ježek" ima slijedeće sekcije: puhačka glazba, ženski i mješoviti pjevački zbor, folklorna sekcija s pratećom tamburaškom sekcijom i tamburaški zbor OŠ Marija Bistrica. Nakon nekoliko godina, ženski pjevački zbor i tamburaški zbor OŠ prestaju s radom, ali i dalje intenzivno radi folklorna sekcija sa pratećim tamburašima kao i limena glazba. Od svog osnutka pa do danas, folklorna i tamburaška sekcija imale su velik broj nastupa u zemlji i inozemstvu. Redovito nastupaju na svim kulturnim manifestacijama u mjestu, daju cjelovečernji program prigodom Novogodišnjeg koncerta, od 1981. svake godine u Mariji Bistrici organiziraju Susrete KUD-ova sjeverozapadne Hrvatske, što je posljednjih godina poprimilo i međunarodni karakter. Svi uspjesi postignuti su zahvaljujući velikom zalaganju svih članova, a posebno stručnih voditelja folklorne sekcije: Milice Glamočić-Keke, Branka Mikše Branka Lisca, te zadnjih 10-ak godina Alena Šuškovića. Dugo godina stručni voditelj tamburaške sekcije je bio pokojni Rudolf Mahmet, koji je ostavio neizbrisiv trag u radu KUD-a, te se njemu u čast svake godine održava koncert „Sjećanje na Rudeka“.

Najmlađa po osnutku je sekcija mali vokalni sastav koja broji 12-ak članica te djeluje zadnjih 5 godina. Sastav vodi Tatijana Lenart te sastav postiže zapažene nastupe kako u županiji tako i na državnom nivou.

Za rad svih sekcija KUD-a od velike su važnosti financijska sredstva za nabavu i obnavljanje, kako muzičkih instrumenata i odora za limenu glazbu, tako i za održavanje desetak kompleta narodnih nošnji i žičanih instrumenata za folklornu i tamburašku sekciju. Sredstva sa kojima KUD financira jedan dio tih svojih potreba osigurana su Općinskim proračunom. Zbog nedostatnosti tih sredstava, KUD ovisi i o donacijama u čemu uvijek ima potporu Svetišta MBB, mnogih bistričkih obrtnika i poduzetnika te mnogih drugih zagorskih poduzeća.

125. godina glazbe u kontinuitetu i 45 godina neprekinutog rada društva respektabilne su činjenice iz kojih se može zaključiti da je rad KUD-a "Lovro Ježek" i stotine članova koji su kroz njega prošli od neprocjenjive vrijednosti za Mariju Bistricu, a i šire.

Svakako najvažnija stvar u proteklih nekoliko godina jest intenzivni rad na pomlatku, kroz sve sekcije. Tako iznova nakon objektivnih teškoća, KUD ponovno ulaže velike napore u izobrazbu budućih naraštaja. Mladi tamburaši, mladi puhači te mladi plesači nada su i zalog kako ovaj KUD ima svijetlu budućnost i još mnogo uspjeha pred sobom. Sigurni smo da ćemo i dalje uživati veliku i svesrdnu pomoć lokalne zajednice i svih vas ljudi dobre volje koji ste nas pratili sve do danas.