-

Gostovanja limene glazbe GM Kotor

08.09.2024 | by Marko Forko

Završno događanje trodnevnog gostovanja limene glazbe GM Kotor u Mariji Bistrici u sklopu projekta o prekograničnoj suradnji s limenom glazbom KUD Lovro Ježek, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH je koncert koji je održan na Trgu Pape Ivana Pavla II.
Ovo gostovanje GM Kotor je nastavak suradnje i uzvratni posjet limene glazbe iz Kotora u Mariji Bistrici, a sve zahvaljujući jednom čovjeku: prof Robertu Homenu, rođenom Kotoraninu koji je povezao ove dvije glazbe, a već desetak godina vodi limenu glazbu KUD Lovro Ježek.
U prvom dijelu koncerta nastupila je limena glazba KUD Lovro Ježek (Voditelj i dirigent prof. Robert Homen).
Drugi dio koncerta je popunila limena glazba GM Kotor (Voditelj i dirigent prof Dario Krivokapić).
Na kraju koncerta članovi obje glazbe su zajednički odsvirali Kolo Sv. Tripuna.










26. Međunarodni susret puhačkih orkestara, Fužine

31.08.2024 | by Marko Forko

Limena glazba KUD Lovro Ježek na 26. Međunarodnom susretu puhačkih orkestara, Fužine, 31.8.2024.




Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica

05.07.2024 | by Marko Forko

Limena glazba KUD “Lovro Ježek” na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica 5. srpnja 2024.
Pri kraju sjednice dodijeljene su Zahvalnice Općine:
KUD “Lovro Ježek” je dobio Zahvalnicu za 50 godina djelovanja, a Limena glazba KUD “Lovro Ježek” za 130 godina djelovanja.





Pag

22.06.2024 | by Marko Forko

KUD "Lovro Ježek", Marija Bistrica je već tradicionalno 3. godinu za redom nakon Lovrana, Nina, organizirao jednodnevni izlet na kupanje na more, ove godine u grad Pag najmlađih skupina KUD-a: 4 grupe folklora uz pratnju tamburaša, mala limena glazba i najmlađi tamburaši s njihovim stručnim voditeljima: Melani Vajdić, Karmen Prugovečki, Tihomir Kukulić, Tatijana Lenart te za ovu priliku Tihana Car kojoj je ovo debitantski nastup kao dirigentica sa malom limenom.
U dva autobusa i sa desetak obitelji koji su vlastitim prijevozom došli sa svojom djecom nastupilo je na večernjem koncertu u Pagu više od 100 mladih izvođača KUD-a.
Koncert je organiziran u sklopu 13. Međunarodnog festivala čipke, Pag, 20.-23.6.2024.
Sudjelovali su folklorne grupe: Tičeki, Žveglice, Srčeka, Ježi, pratnja mladi tamburaški sastav, mala limena i najmlađi tamburaši.
TZ grad Pag i KUD “Družina” Pag su suorganizatori našeg gostovanja.
https://www.youtube.com/watch?v=H7gN3zjpwdc
https://www.youtube.com/watch?v=HVgH0DQkUTY
https://www.youtube.com/watch?v=glExwyZIeww
https://www.youtube.com/watch?v=zRMQo1L2BVg






Sjećanje na Rudek

13.11.2023 | by Marko Forko

Najavni plakat za 7. koncert Sjećanje na Rudeka, Mače, Dom kulture 17.11.2023. u 19:30

17. GLAZBENA VEČER

24.05.2023 | by Marko Forko

KUD Lovro Ježek vas poziva na tradicionalnu 17. GLAZBENU VEČER
Na Trgu pape Ivana Pavla II u Mariji Bistrici u subotu 3. lipnja 2023. u 21 sat
gosti :
Puhački orkestar Fužine
Klapa Bistrica
KUD Lovro Ježek:
Limena glazba
Tamburaški orkestar
Nakon službenog dijela koncerta za zabavu je do sitnih sati zadužen band: Tamburaški sastav Antique

U slučaju kiše selimo se u Dom kulture


Obavijest za aktivne i bivše članove

24.05.2023 | by Marko Forko

Poštovane članice / članovi!
Slijedeće 2024. godine KUD-a Lovro Ježek će obilježiti 50 g. djelovanja KUD-a i 130 g. djelovanja limene glazbe
Molim sve članove koji su bili članovi KUD-a od 1974. - folklorne sekcije, mješovitog pjevačkog zbora, tamburaške sekcije te limene glazbe od ranijih godina da nas kontaktiraju oko dostave svojih podataka radi stvaranja evidencije o članstvu. Podatke za evidenciju možete popuniti pomoću obrasca te nam skeniano poslati na mail adresu ili dostaviti.
Siguran sam da svatko od nas sadašnjih i nekadašnjih članova ima dragocjene sada već povijesne fotografije unatrag pola stoljeća, a limena glazba i više, a koje bi htjeli ugraditi u monografiju koja će se izdati povodom obljetnice. Molim vas da potražite u svojim albumima te fotografije, možete ih scanirati sami i poslati na našu mail adresu ili donijeti originale koje ćemo mi scanirati i vama original vratiti. Poželjno je na svakoj fotografiji navesti datum nastanka, lokaciju i imena članova na tim fotografijama.
Ovom monorafijom bi stvorili vrijednu arhivu za sadašnje i slijedeće naraštaje.
Kontakte KUD-a i zamolbu za donacije možete pronaći na našoj facebook i web stranici (. Vama koji niste vični digitalnim tehnologijama sigurno će pomoći mladi - imate mlade, djecu i unuke koji budu to za vas napravili.br> Pozivam sve članove koji su bili članovi KUD-a od 1974. da se jave i radi aktivnog sudjelovanja na koncertima koji budu organizirani 2024. g. folklor, tamburaška sekcija, pjevačka sekcija, sekcija limene glazbe. Da bi mogli otplesati, otpjevati i odsvirati planiramo nakon stvaranja popisa zainteresiranih, a naročito onih koji mogu započeti s kondicijskim pripremama i probama.
Isto tako pozivam vas da se javite i oko dobrodošle donacije za pomoć oko izdavanje monografije, zauzvrat će svaki donator u knjizi dobiti oglasnu stranicu ili dio stranice veličine ovisno o visini donacije skupljene u ove tri godine do izdavanja monografije. Više o donacijama u dokumentu.

Srdačan pozdrav, i unaprijed HVALA!

Koncert u subotu 13. svibnja 2023. u Domu kulture Marija Bistrica s početkom u 19 sati.

12.05.2023 | by Marko Forko

Najavni plakat za koncert u subotu 13. svibnja 2023. u Domu kulture Marija Bistrica s početkom u 19 sati.

29. Smotra puhačkih orkestara Krapinsko zagorske županije

07.05.2023 | by Marko Forko

Održana je 29. Smotra puhačkih orkestara Krapinsko zagorske županije, u Domu kulture, 7. svibnja 2023. u 16 sati. U 15:30 kratki uvodni koncert i zajednički nastup svih orkestara na Trgu pape Ivana Pavla II

SUDIONICI
Limena glazba KUD-a „Lovro Ježek“, Marija Bistrica
Gradski puhački orkestar Zabok, Zabok
PO „Ivo Tijardović“ Ciglenica Zagorska, Sveti Križ Začretje
Puhački orkestar Mrzlo Polje, Veliko Trgovišće


Organizator:
ZAKUU KZŽ
Suorganizator:
KUD Lovro Ježek

6. KONCERT SJEĆANJE NA RUDEKA

19.11.2022 | by Marko Forko

DOM KULTURE, Marija Bistrica, nedjelja 20. 11. 2022. u 18:30 crtica o Rudolfu Mahmet: Rudolf Mahmet – Rudek rođen je 1. srpnja 1925. g. u Mariji Bistrici. U dobi od 13 godina počinje svirati tamburu, a godinu dana kasnije i trubu u limenoj glazbi u Mariji Bistrici. Veći dio njegovog glazbenog života obilježilo je sviranje roga i mandoline u renomiranim orkestrima poput Simfonijskog vojnog orkestra, Kazališnog orkestra ili Simfonijskog radijskog orkestra u Beogradu i u drugim orkestrima u drugim gradovima. Od osnutka Kulturno umjetničkog društva „Lovro Ježek“ iz Marije Bistrice 1974. g., voditelj je Tamburaške sekcije i aktivni svirač do 2011. sve dok su mu prsti mogli prebirati žice. U toj dugačkoj folklornoj karijeri iza njega su ostali brojni nastupi u zemlji i inozemstvu te glazbeni aranžmani mnogih pjesama. Također je dugi niz godina vodio Ženski vokalni sastav iz Mača „Kajda“, a surađivao i s brojnim drugim kulturnim društvima, skupinama i umjetnicima: KUD-om „Ljudevit Gaj“ iz Mača, KUD „Sloga“ iz Velikog Trgovišća, Lobora, Donje Zeline i Donje Bistre, Tamburaškim sastavom „Zlatne žice“, klapom „Bistrica“ iz Marije Bistrice, ali i glazbenim solistima Radekom Brodarcem i Ivicom Pepelkom. Rudek je u svom radu pisao i orkestracije za limene glazbe u suradnji s Ivom Pogorelićem, ocem danas poznatijeg Ive Pogorelića, orkestracije za zborove, raspisivao djela za tamburaške orkestre. Napisao je gotovo cijeli folklorni glazbeni fundus KUD-a „Lovro Ježek“, a pisao je i za ostala društva s kojima je surađivao. Ima ukupno više od 700 naslova u svojoj arhivi od kojih je više od 360 napisao sam u smislu komponiranja i aranžmana. Svoj iznimno bogat umjetnički rad, završio je 8. siječnja 2016. Bila nam je velika čast biti dio njegovog puta, njegovog svijeta i njegove glazbe i svih nas koji smo s njim surađivali. ulaz se ne naplaćuje NA KONCERTU SUDJELUJU: Tamburaški sastav KUD Belec Mješoviti pjevački zbor "VITEZ" KUD Konjščina Tamburaški orkestar i Pjevački zbor KUEU-E “Kaj” Zlatar Bistrica Tamburaški zbor Gaj Zaprešić ŽVG “Kajda” Mače Tamburaški orkestar i Mali vokalni sastav KUD “Lovro Ježek” Marija Bistrica Memorijalni orkestar solisti: Hrvoje Ban Maja Šćuric Nikola Tkalčević Organiziramo i direktni prijenos koncerta na internetu (live stream), a može se pratiti na Facebook stranici KUD-a Lovro Ježek Organizator: KUD „Lovro Ježek“ Marija Bistrica Suorganizator: Općina Marija Bistrica, Turistička zajednica općine Marija Bistrica Medijski pokrovitelj: Radio Marija Bistrica

Buzet

05.11.2022 | by Marko Forko

KUD “Lovro Ježek” je u subotu 5. 11. 2022. gostovao kod prijateljskog GD "Sokol" Buzet. Temeljem 40 godina uspješne suradnje potpisana je Povelja o prijateljstvu. Ovom prilikom 5 članova GD Sokol i 4 člana KUD Lovro Ježek primilo je Zahvalnicu za 40 godina prijateljstva i uspomene na prvi susret u Buzetu 1982. g. KUD “Lovro Ježek” je tim povodom dodijelio GD "Sokol" Buzet za izuzetni doprinos u promociji KUD-a svoju najvišu nagradu: Povelju Branko Jirasek u znak sjećanja na čovjeka koji je prije 40 godina spojio ova dva društva. Povelju je izradio slikar Stjepan Đukić Pišta. Svečani koncert održan je u Narodnom domu u Buzetu. U koncertu je svoj udio uz domaćine dala limena glazba našeg KUD-a: mladi te odrasli sastav, a kao posebni gosti i klapa "Bistrica" koja se ovim koncertom prvi puta predstavila u Buzetu. Klapa "Bistrica" nastupila je samostalno i zajedno s domaćom klapom Pinguentum. U koncertu su sudjelovali i folklorna sekcija te mješoviti pjevački zbor GD "Sokol" Buzet i klapa Pinguentum. Prije svečanog koncerta limena glazba je svirala zajedno s limenom glazbom GD Sokol na otvorenju 19. Festivala istarskih tartufa. Kao gosti na čitavom događanju bili su gradonačelnik grada Buzeta Damir Kajin i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički.


26. Smotra tamburaških sastava i orkestara KZŽ

03.04.2022 | by Marko Forko

Održana je 26. Smotra tamburaških sastava i orkestara KZŽ u Loboru 2.4.2022. na kojoj je TAMBURAŠKI ORKESTAR KUD-a „Lovro Ježek“ Marija Bistrica u kategoriji koncertnih orkestara osvojio 1. mjesto
Izveli su skladbe:

1. Frederic Chopin / Marinko Ergotić Valcer
2. Aram Hačaturjan / D. Topić Ples sa sabljama
3. D. Britvić, V. Čaklec/ S. Leopold Stavi svjetiljku u prozor (vokal Matija Petreković)