Skip to Main Content

Profil natjecatelja

Tara Franjić

harfa / rođ. 2006. g / Solisti 4. (rođeni 2006. i mlađi)

Konservatorij za glasbo in balet Maribor, Slovenija, Zagreb, Hrvatska

Mentor: Dalibor Bernatović, prof. mentor


Program

1. krug

Francois Joseph Naderman: Sonatina br. 4. op. 92, preludij, I. st. (2,50 min)

Camille Saint - Saens: Fantaisie pour harp op. 95 (8,30 min)

2. krug

Dalibor Bernatović: La Imagination I. (3,10 min)

George Frideric Handel: Passacaglia (4,20 min)

Životopis natjecatelja

Tara Franjić učenica je 8. razreda osnovne škole u Zagrebu i 8. razreda glazbene škole na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Dvije godine za redom osvojila je prvo mjesto na Hrvatskom regionalnom natjecanju te jednom drugo mjesto na državnom natjecanju u harfi. Kao solistica svirala je na koncertima na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u Hrvatskom glazbenom zavodu, na koncertu „Tisuću žica“ u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog… Bila je izabrana za solo harfisticu na otvorenju „Dani frankofonije“ u Zagrebu. Osvojila je drugo mjesto na natjecanju “Giovani Musicisti - Città di Treviso” i “Giovani Talenti Citta di Gorizia” u Italiji, a na nedavno održanom harfističkom natjecanju „Glowing harp“ u Ukrajini dobila je specijalnu nagradu „Mlada nada“. U Zagrebu je završila 5. razreda glazbene škole, nakon čega je primljena na Konservatorij za glasbo in balet Maribor, kod profesora Dalibora Bernatovića, gdje trenutno završava osnovnu glazbenu školu, a u ožujku je položila prijemni ispit za umjetničku gimnaziju na Konservatoriju Maribor sa 100% rezultatom za harfu i 96,67% za solfeggio. Redovno pohađa harfističke seminare kod prof. Diane Grubišić Ćiković i sudjelovala je na seminarima kod svjetski poznatih harfistica.

Životopis mentora

Dalibor Bernatović je poznati slovenski harfist, skladatelj i profesor. Nakon završene Muzičke akademije za klarinet i saksofon, upisao je studij harfe u Ljubljani u klasi prof. Rude Ravnik Kosi, a diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. prof. Marije Mlinar. Predsjednik je slovenskog udruženja harfista, bio je solo harfist u SNG Maribor te kao solist surađivao sa brojim slovenskim i hrvatskim simfonijskim orkestrima. Kao solist, svirao je na brojim koncertima klasične i zabavne glazbe diljem Europske Unije. Kao profesor glazbe radi već 30 godina i dodijeljena mu je titula mentora. Redovni je član žirija međunarodnih harfističkih natjecanja. Sa svojim učenicima dostiže visoke uspjehe na međunarodnim i slovenskim natjecanjima. 2012. g. dobio je nagradu dr. Roman Klasnic za uspjehe na području pedagogije u harfi, 2013. dobio je nagradu najviše državno priznanje Fran Grebič za glazbeno školovanje, a godinu kasnije nagradu HarpMaster iz Švicarske za razvoj pedagogije u harfi.

Ocjene

KrugSudacOcjenaNapomena
1Krešimir Seletković99Nadahnuta i muzikalna izvedba.
1Ljubiša Jovanović96Dobar zvuk. Voleo bih da čujem u ovakvoj dvorani još više pijanisima, nedostaje mi tišina. Kao da fraze počinju iz malo jačeg stanja. Lepo Čestitke.
1Branko Mihanović96
1Mladen Đorđević95Veoma lepo
1Mario Šincek97
1Diana Grubišić Ćiković98
1Tomislav Vukšić96
1Ida Gamulin100
1Boris Lenko98veoma interesantno zvuči. i pun zvuk, i dinamika. Iznenadenje.
1Miljenka Grđan97Profinjeno, muzikalno. Čestitam!
1Orest Shourgot97
1Krešimir Lazar98
2Krešimir Seletković98Sjajna izvedba!
2Ljubiša Jovanović96Bravo Tara, divan rad, superiorno! Divan program u dva dana! Možeš još slobodnije da fraziraš. Čestitke od srca!
2Branko Mihanović94
2Mladen Đorđević97
2Mario Šincek98
2Diana Grubišić Ćiković96
2Tomislav Vukšić95
2Ida Gamulin97
2Boris Lenko98
2Miljenka Grđan95Bravo!
2Orest Shourgot98Jako lijepo. Artistično. U finale bi volio više klasike. Za suvremenu dlazbu ima vremena u na natjecanju bolje je kad se pokaže nivo na klasici.
2Krešimir Lazar98