Skip to Main Content

Profil natjecatelja

Filip Aničić

violina / rođ. 2006. g / Solisti 4. (rođeni 2006. i mlađi)

Osnovna glazbena škola Ivana pl Zajca Mostar, Mostar, Bosna i Hercegovina


Ime i prezime korepetitora: Renata Hil

Program

1. krug

A.Corelli: Violin Sonata Op.5, No.VIII ( 3,35 min)
Ch. de Beriot: Violin Concerto No. 9, Op.104 (5 min)

2. krug

M.Šlik: Primorski ples (3 min)

Životopis natjecatelja

Filip Aničić je rođen 2006 godine u Mostaru. Pohađa šesti razred Osnovne Glazbene škole Ivana Plemenitog Zajca u Mostaru, u klasi profesorice Renate Prizmić Linarić. Prošle godine u ožujku odlazi na 4. smotru gudača “Đino Sagrestano” u Sarajevo. Na svoje prvo natjecanje odlazi u Ohrid u Makedoniju na međunarodno natjecanje “Ohridski Biseri” u period od 15. - 21.05.2018 gdje osvaja drugu nagradu u duetu s Norom Čović. Zatim odlazi na 13. Ars Nova International Music Competition u Trst u Italiju i osvaja 4 .nagradu kao solista u "B" kategoriji i 4. nagradu u duetu sa Norom Čović u "B" kategoriji. Na XXIV međunarodnom natjecanju mladih glazbenika “Daleki Akordi” u Splitu –Kaštelima u period od 13.-17.travnja 2019. kao solista osvaja drugu nagradu u trećoj kategoriji. Zatim odlazi na 10.međunarodno gitarističko i violinističko natjecanje "Poreč Fest" , 2.-5. svibnja 2019., gdje osvaja prvu nagradu kao solista. U prosincu 2019. odlazi 14. Ars Nova International Competition i osvaja 3. nagradu kao solista i 3. nagradu u duetu sa Elom Krtalić. Ove godine osvaja drugu nagradu kao solista na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus u Križevcima. Pohađao je Master Class kod prof. Violete Smailović- Huart u Dubrovniku. Često svira na raznim svečanostima organiziranim od strane Ministarstva za obrazovanje i kulturu HNK kao i na raznim promocijama, humanitarim koncertima i izložbama. Sa Malim Violionistima 2019 godine svira na Festivalu gudača u Perastu u Crnoj Gori. Kao solista dva puta svira Mostarskin Simfonijskim orkesrtrom na Festivalu Mladih talenata.

Životopis mentora

Renata Prizmić Linarić rodjena je u Mostaru,u obitelji glazbenika,gdje je završila Muzicku školu Prvog i Drugog stupnja,(nižu i srednju) u klasi profesora Cipre Vlatka.Tjekom skolovanja odlazi na Regionalna i Savezna natjecanja ucenika i studenata tadasnje SFRJ. Dobila je dvije Prve nagrade na Republičkom takmicenju u Banja Luci i Derventi,te dvije Trece nagrade na Saveznom takmičenju u Ljubljani i Sarajevu. Odlazi na majstorske kurseve, Medjunarodni omladinski orkestar u Grožnjanu,te Vojvodjansku omladinsku filharmoniju,i izabrana je od strane muzicke Akademije u Sarajevu,da svira u velikom orkestru na Susretima Akademija u Zagrebu.Pohadjala je i master class kod profesora Viktora Tretyakova.
Vec kao srednjoškolka pocinje svirati u Simfonijskom Orkestru Mostar.
Odlazi u Sarajevo na Muzicku Akademiju u klasu profesora Djine Sagrestana. Pored studiranja,nastavlja svirati u svim sarajevskim orkestrima.Prvu godinu u Sarajevskoj Filharmoniji i Sarajevskom Kamernom Orkestru,a poslije i u orkestru Opere i Baleta,zatim u Simfonijskom Orkestru Radio Televizije Sarajevo.
1989.god.odlazi u Ljubljanu gdje je svirala u orkestru SNG Opera in Balet, u Simfonijskom orkestru RTV Ljubljana, Slovenskoj Filharmoniji,Komornom orkestru Slovenicum, Komorni orkestar Proarte. 1994.odlazi sa svojim Suprugom u Klagenfurt u Austriju gdje svira kao prva violina tutti u Karntner Sinfonieorchester. Dvije godine je bila koncertmajstor Damen Orkestra Musica Poetica u Klagenfurtu. Gostuje u orkestrima u Italiji,Njemackoj,Austriji,Sloveniji,Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.Imala je nekoliko solistickih koncerata,sa Sarajevskim Kamernim Orkestrom,Simfonijskim Orkestrom Mostar, Dubrovackim Simfonijskim Orkestrom, te recitale sa pijanisticama Renatom Hil, Zoricom Mihajlović i harfisticom Lovorkom Begovic. 2008. godine se otvara Glazbena škola u rodnom mjestu njenog oca Veloj Luci i počinje se baviti pedagogijom. Sa vrlo uspješnom prvom generacijom Malih violinista iz Vele Luke,kasnije iz Blata i Korcule,a nedavno i Mostara,odlazi na Regionalna,Drzavna i Medjunarodna natjecanja,u Zadru,Makarskoj,Splitu,Zagrebu,Opatiji,Sarajevu,Tuzli,Poreču,Beogradu,Trstu i na Malti,gdje je u periodu od 2011.god.pa do 2017.god,sa svojim učenicima osvojila 43 nagrade, sedam Prvih nagrada na Medjunarodnim natjecanjima,dvije prve na Državnim natjecanjima,tri Prve na Regionalnim natjecanjima,Te Drugih i Trece nagrade. I dalje kao gost svira u Dubrovackom Simfonijskom Orkestru te Simfonijskom Orkestru Mostar u kojem je 2019 bila i Koncertmajstor. Svirala je kao redoviti gost u Riječkoj filharmoniji.
Od pocetka školske godine 2017/2018 na poziv Ravnateljice Dubravke Zelenika Miličević,dolazi u svoj rodni grad,gdje predaje kao profesor Violine i Komorne glazbe-orkestra u Glazbenoj školi Ivana pl.Zajca Mostar i kao asistent prefesora Gorana Končara na Studiju glazbene umjetnosti FPMOZ Sveučilišta u Mostaru.
Za samo dvije godine rada u Glazbenoj Školi u Mostaru i pola godne u Glaznenoj skoli Široki Brijeg postize veliki uspjeh na Medjunarodnim Natjecanjima u Travniku, Ohridu, Trstu , Splitu i Kastelima, Poreču, Vinkovcima i ponovno u Trstu.
Osvaja 38 nagrade - 15 Prvih nagrada od kojih su 5 Prvih-Prvih Nagrada, zatim 10 drugih , 11.trećih i 4 četvrte nagrade.
Sve ukupno 81 Nagrada do sada.
Sa "Malim Violinistima" iz Vele Luke, Mostara i Sirokog Brijega odrzava mnogobrojne cjelovecernje koncerte te nastupe na raznim izlozbama, promocijama knjiga i raznim svečanostima u Mostaru, Veloj Luci, Makarskoj,Kaštelima.Nastupali su na Smotri Djino Sagrestano u Sarajevu i kao gosti na Festivalu Gudaca Perast 2019. na zavrsnim koncertima u Kotoru i Cetinju.

Ocjene

KrugSudacOcjenaNapomena
1Krešimir Seletković91Muzikalno. Malo više poraditi na intonaciji u visokim pozicijama.
1Ljubiša Jovanović86Prija izbor Corellija. Poetizuj još više! Oslobodi fraze. Muziciraj bez ostatka.
1Branko Mihanović92Vrlo discipliniran pristup svirci, dobra kontrola, vidljiv potencijal u razvoju
1Mladen Đorđević90
1Mario Šincek96Pokušaj se opustiti i mekše svirati, nisam violinista, ali bi to volio tako čuti.
1Diana Grubišić Ćiković94
1Tomislav Vukšić89
1Ida Gamulin87
1Boris Lenko88
1Miljenka Grđan90Opuštenije sviraj!
1Orest Shourgot96
1Krešimir Lazar87