Skip to Main Content

Profil natjecatelja

Zita Medo

violončelo / rođ. 2012. g / Solisti 1. (rođeni 2012. i mlađi)

UŠ Luke Sorkočevića, Dubrovnik, Dubrovnik, Hrvatska

Mentor: mr.art Vanda Đanić, prof. savjetnik

Ime i prezime korepetitora: Alberto Frka

Program

1. krug

R. Matz: Menuett (1:00)
A. Vivaldi: Koncert u C-duru, 1.st. Allegro (2:30)

Životopis natjecatelja

Zita Medo rođena je u Dubrovniku 26.12.2012. Učenica je 2. razreda OŠ Marin Držić i 1. razreda violončela UŠ Luka Sorkočević u klasi prof. Vande Đanić. Od druge godine života polazi Helen Doron školu za engleski jezik čiji je trenutni ambasador. Ovo je njeno prvo glazbeno natjecanje kojem se iznimno veseli.

Životopis mentora

VANDA ĐANIĆ (violončelo) rođena je 1969.god. u poznatoj obitelji glazbenika Cobenzl.
Svoje muzičko obrazovanje započinje u Dubrovniku (prof.Antonin Dražil, prof.Vladimir Kapeš).
Muzičku akademiju pohađa u Zagrebu i Beogradu u klasi prof. Ksenije Janković (učenice Mstislava Rostropoviča, Pierre Fourniera i Andre Navarre).

-Za vrijeme školovanja, osvaja brojne nagrade na republičkim i saveznim natjecanjima.

-Nakon diplome 1991.god. vraća se u Dubrovnik i postaje vođa violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru,a zajedno sa Franom i Borisom Krasovcem osniva Dubrovački klavirski trio, s kojim bilježi brojne nastupe.

-1993.god. započinje pedagošku djelatnost u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, a njezini učenici vrlo brzo postaju zapaženi na natjecanjima i osvajaju brojne nagrade.

-Često je pozvana kao član žirija na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, kao i predavač na seminarima za violoncello i komornu glazbu.

-Kao solist često nastupa sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Mostarskim simfonijskim orkestrom,.a 1997.god. imala je i vrlo zapaženu turneju sa Gavle symphony orchestra u Švedskoj izvodeći Elgarov koncert za violončelo i orkestar.

-Od 1996.god. član je i umjetnički vođa Dubrovačkog gudačkog kvarteta (sa Slobodanom Begićem, Marom Đurović i Lidijom Martinović) s kojim održi 30-ak koncerata godišnje.

-Od 2004.god. stalno je zaposlena u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića kao profesor violončela i komorne glazbe,te voditelj orkestra srednje škole.

-Godinama se redovito usavršava na majstorskim radionicama kod prof.Davida Grigoriana, a 2008.god. završava i dvogodišnji postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu,u klasi red.prof. Yevgenija Xaviereffa (također Rostropovičevog studenta).

-Od 2008.god. započinje uspješnu suradnju sa pijanistom Albertom Frkom,koja rezultira brojnim zajedničkim nastupima.

-Zajedno sa violinisticom Loris Grubišić osnivaju Klavirski trio Dubrovnik, koji kao spoj vrsnih glazbenika i jakih osobnosti od samog početka plijeni pažnju publike i javnosti.
2013.god. trio je bio pozvan kao jedan od predstavnika Hrvatske u Pecs-europsku prijestolnicu kulture;
2014.god. predstavljali su Hrvatsku u Oxfordu na 40.kongresu ESTA-e.
2015.god. u izdanju Croatia recordsa snimili su CD 'Tango to go' sa najznačajnijim djelima hrvatskih skladatelja (Bjelinski, Matz, Papandopulo, Obradović)

-Vanda redovito koncertira sa brojnim komornim ansamblima, sudjelujući u radu Dubrovačkog glazbenog salona, Radionice Sorgo, Lopudskog ljeta, na ciklusima koncerata komorne glazbe u crkvi Sv.Spasa, te brojnim drugim događanjima.

-Dugogodišnja je pročelnica gudačkog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

-2014.god. napreduje u zvanje Profesor mentor.

-Dobitnica je Oskara znanja-za solističko i komorno natjecanje, a u povijesti škole (najvjerojatnije i u državi), jedina je dobitnica prvih državnih nagrada u tri različite discipline-solističko, komorno i orkestri.

-2018. Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga dodijelilo joj je Godišnju nagradu za iznimna dostignuća i nagrade u pedagoškom radu.

-2019. napreduje u zvanju, postaje Profesor savjetnik.

Ocjene

KrugSudacOcjenaNapomena
1Krešimir Seletković99
1Ljubiša Jovanović98Bravo za mladu umetnicu koja uživa u muzici!
1Branko Mihanović98Lijepo tonski, vibrato, ritmičku precizno
1Mladen Đorđević96Veoma lepo i stalozeno.
1Mario Šincek94
1Diana Grubišić Ćiković98
1Tomislav Vukšić91
1Ida Gamulin100
1Boris Lenko94Odlicno. I cisto. I ritam sjajan.
1Miljenka Grđan95Bravo!
1Orest Shourgot98